Alba neagra cu gunoiul

holboca.ro - alba neagra cu gunoiul

Sau mai bine zis o amestecătura de galben, verde si albastru, marca GIREXIM.

Incepand din August 2023 am trimis săptămânal informări către conducerea primăriei Holboca cu privire la faptul ca la punctele de colectare a deșeurilor se întâmpla “lucruri ciudate”. Oare cei care ridica gunoiul nu știu sa facă diferența intre, galben, verde si albastru?

La momentul respectiv am primit ca si raspuns ca s-a discutat cu firma care ridica gunoiul, ca au avut o perioada in care nu au avut suficiente pubele pentru fiecare “culoare”. Intre timp, lucrurile pareau ca se indreapta.

Azi, cand am dus gunoiul, surpriza! Ma simteam ca la alba neagra, cand “dealer-ul” amesteca “pubelele” ca sa ma zapaceasca.

Verde la Albastru si Albastru la Verde. Galbenul era la locul lui.

Se face mereu apel la reciclare, si din ce observ, lumea a inceput sa inteleaga si sa arunce deseurile la containerul care trebuie.

Ce ne facem in situatia cand in zona de plastic, zona galbena, gasim containerul albastru sau verde? Aruncam plastic, carton sau sticla?

Nu de alta, dar apoi iar se plang cei de la Girexim ca cetatenii nu colecteaza selectiv si de asta nu pot cobora preturile.

Drept dovada, o sa pun un filmulet de azi, de pe la ora 10.30-10.45, de la unul din punctele de colectare a deseurilor menajere din Sat Dancu – blocuri.

Am totusi si niste observatii cu privire la punctele de colectare a deseurilor cat si niste propuneri de crestere a procentului de reciclare.

  1. In loc de tabla ondulata, sa fie tabla dreapta, astfel incat in dreptul fiecarei culori sa poata fi “scris” cu vopsea “de aceeasi culoare”, ce tip de deseu se poate arunca acolo si ce nu se poate arunca.
  2. Camere de supraveghere pentru a identifica acei cetateni care incalca “regulile de reciclare” iar cetatenii care incalca regulile de reciclare sa primeasca, ca si pedeapsa, munca in folosul comunitatii, minim 20 h de lucru la statia de recilare a deseurilor plus mediatizarea acestei actiuni la nivelul comunei.
  3. Daca vrem o tara ca afara, trebuie sa incepem sa ne comportam ca cetatenii de afara, adica responsabil si solidari.
  4. Atat firma de colectare a deseurilor cat si primaria, au partea lor de responsabilitate in acest proces de colectare selectiva, insa si cetatenii acestei comune trebuie sa inteleaga ca asa nu se mai poate.

In acest an, la alegrile locale, voi candida, independent, pentru o pozitie de consilier local.

Pentru a depune candidatura la BEC, am nevoie de susținerea voastră. Daca doriti sa ma sustineti in acest demers, va rog sa completați formularul de susținere de mai jos, iar în momentul începerii procesului de înregistrare, vă voi contacta pentru a semna în tabelul de susținători.

Aceste informatii vor fi folosite doar pentru acest demers.    Mulțumesc anticipat pentru sprijinul vostru!

    Cu stima,

    Costel Sava